Episodul 16 – Papa Anastasius I – Evanghelia se ascultă în picioare

Anastasius I a avut un pontificat scurt (399-401), marcat de marile disputele teologice ale momentului (origenismul, donatismul etc.). Pentru a face ordine între treptele bisericești (diaconi, preoți, episcopi), Papa Anastasius I a hotărât că episcopul trebuie să stea în picioare, cu capul ușor plecat, în timp ce diaconul proclamă evanghelia (cf. „Liber pontificalis”) – practică perpetuată până astăzi, atât la catolici cât și la ortodocși. 
În același timp, Anastasius I a fost solicitat de către marii teologi ai timpului să condamne tezele controversate ale lui Origene (184-253) – origenismele – ceea ce a și făcut, îndată după traducerea operei teologului alexandrin în latinește. Printre origenisme, poate cea mai faimoasă afirmație privește caracterul vremelnic al chinurilor iadului.
Între prietenii Papei Anastasius I se numără sfinții Augustin, Paolin de Nola și Ieronim. Acesta din urmă, în două scrisori (Epistolele 130, 16 și 127, 10) ni-l prezintă pe Anastasius I ca om de mare sfințenie, care era bogat în sărăcia sa.
La peste 1.600 de ani distanță de Papa Anastasius I încă se mai lucrează la „ordinea” din timpul serviciilor divine.Cu ocazia catehezei publice din 8 noiembrie 2017, Papa Francisc, cu stilul său inconfundabil, le-a reamintit credincioșilor că în timpul Sfintelor Liturghii trebuie să aibă, toți, (inclusiv unii episcopi! – a spus papa) „sus inimile!”, nu „sus telefoanele!”.

Text: Paroh – Mons. Ieronim IACOB

Episodul 15Episodul 17 ⇒