Episodul 17 – Papa Siricius (384-399) – impune celibatul pentru clerul apusean și își rezervă titlu de „papă”

Este primul dintre cei 14 sfinți menționați de „Martirologiul roman” la data de 26 noiembrie. Sfințenia vieții și dificultățile misiunii episcopului Romei l-au impresionat pe Sfântul Ambroziu de Milano. În același timp, Sfântul Siricius n-a lăsat impresii tocmai plăcute lui Paulin de Nola și Ieronim. Vedem, în părerile contrastante ale contemporanilor, că și sfinții au fost, uneori, oameni marcați de povara subiectivismului. 
Ca răspuns la o scrisoare a Episcopului Imeriu de Tarragona, Papa Siricius a dat primul decret papal ce ni s-a păstrat în forma integrală (la 10 februarie 385). Prin acest act a impus celibatul clerului apusean, disciplină întărită anul următor de un sinod de 80 de episcopi reuniți la Roma.
Papa Siricius a restabilit comuniunea cu Scaunul episcopal al Antiohiei, act diplomatic mediat de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Episcopul Constantinopolului. S-a refăcut astfel pacea și înțelegerea între Provincia Orientului și Biserica Universală, după 17 ani de schismă.
Erezii și intrigi de tot felul i-au umbrit pontificatul acestui zelos păstor. Un moment de bucurie va fi fost dedicarea Bazilicii Sfântul Paul din via Ostiense („San Paolo fuori le mura”). Impunătorul monument cu cinci navate, zidit din dorința împăratului chiar pe mormântul Apostolului neamurilor, păstrează numele papei Siricius dăltuit pe un pilastru, în 390, anul inaugurării.
Întrebat cu privire la celibatul clerului catolic, pe 28 ianuarie 2019, în timpul zborului de întoarcere de la Zilele Mondiale ale Tineretului din Panama, Papa Francisc a spus: „Cred că celibatul preoților este un dar pentru Biserică” și nu va exista nici o schimbare pentru a permite preoților să se căsătorească, așa cum se întâmplă deja în Biserica catolică de rit oriental. „Eu nu voi face această schimbare, este clar. Sunt închis? Poate! Simt că nu m-aș putea prezenta în fața lui Dumnezeu cu această decizie”.

Text: Paroh – Mons. Ieronim IACOB

Episodul 16Episodul 18 ⇒