Episodul 2 – Sfântul Petru și trofeul (tropaeum) său de la Roma

La Roma, în partea dreaptă a Tibrului, pe colina vaticană, în cripta impunătoarei bazilici care-i este dedicată se află mormântul Sfântului Petru, Principele Apostolilor.
Pentru a-i cinsti memoria, împăratul Constantin cel Mare a modificat geografia locului nivelând o parte a colinei și a construit, chiar lângă locul în care s-a consumat martiriul lui Petru, pe timpul persecutorului Nero, biserica ce avea să devină un loc simbolic al creștinătății. 
Refăcută în secolele XVI – XVII, Bazilica „San Pietro” și mormântul, numit de preotul roman Gaius „tropaeum”, „trofeul lui Petru” atrag, de aproape două mii de ani, deopotrivă pelerini și simpli trecători, cu forța unui tainic magnetism spiritual. Vizitatorii parcurg, în spirit, drumul Pescarului care, de la țărmul lacului Genezaret, în Iudeea, a fost chemat și transformat de Cristos în „pescar de oameni”. Schimbându-i numele din Simon în Chefa (Piatră), Mântuitorul i-a schimbat, implicit, menirea: „… tu ești Petru și pe această Piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui.” (Mt 16, 18).

Text: Paroh – Mons. Ieronim IACOB

Episodul 1 Episodul 3 ⇒