Episodul 1 – Aducere aminte & veste bună

Între 7 și 9 mai 1999 Papa Ioan Paul al II-lea ne-a vizitat țara, i-a sărutat pământul, ne-a vorbit limba. Trei zile de har și binecuvântare, prilej pentru români să-și arate partea frumoasă și nobilă a sufletului, să-și afirme valențele latine ale identității lor, să proclame, rugător, „unitate! unitate! unitate!…”
După 20 de ani, ca un adevărat dar al Providenței, pe 11 ianuarie 2019 o veste bună a străbătut din nou „grădina Maicii Domnului”: „Papa Francisc va veni în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, răspunzând astfel invitației autorităților Statului român și a Bisericii Catolice din România, a informat astăzi Biroul de presă al Sfântului Scaun. Vizita va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma și importante valențe ecumenice sub motto-ul „Să mergem împreună!”. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureștiul, Iașiul şi Blajul precum şi sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc. (comunicat CER).
Fiecare papă are caracterul și carisma sa, dar misiunea tuturor papilor este unică: a-i întări pe frații lor (cf. Lc 22,32). Papii, episcopi ai Romei și succesori ai Apostolului Petru, în calitatea lor de Păstori ai Bisericii Universale (Catolice), dovedesc solicitudine pentru toate Bisericile locale. Așa a fost încă de la început, din ziua acelui paradigmatic „quo vadis, Domine?” („încotro mergi, Doamne?”) – când Petru, înțelegându-și, în fine, locul și misiunea, și-a luat toiagul și a pornit în fruntea Turmei…

Text: Paroh – Mons. Ieronim IACOB

Episodul 2 ⇒