Episodul 3 – Mormintele Sfinților Petru și Paul & vizita „ad limina Apostolorum”

Petru și Paul, Apostolii Domnului, martirizați în timpul persecuției lui Nero (anii 64-67), considerați „stâlpii” Bisericii romane, se bucură de cinstirea cvasi-unanimă a creștinilor. Sunt sărbătoriți, atât de catolici cât și de ortodocși, pe 29 iunie.
Mormintele lor se află la Roma: al lui Petru, pe colina vaticană; al lui Paul pe via Ostia, în afara zidurilor Cetății. Mormintele Apostolilor au devenit, încă din primele secole ale creștinismului, locuri de pelerinaj. Tot atunci a apărut și expresia „ad limina Sacrosanctae Principis Apostolorum Basilicae”, („la pragul Preasfintei Bazilici a Principelui Apostolilor”), ca țintă a pelerinilor dornici să-și împrospăteze credința la izvoarele ei. Vizita „ad limina” exprimă, chiar de la începuturi, comuniunea de credință cu urmașul lui Petru, Episcopul Romei. Oficializată în secolul al VIII-lea, vizita va deveni obligatorie pentru episcopii catolici, ca expresie a apartenenței lor la „una, sfântă, catolică și apostolică Biserică”.
Între 5 și 10 noiembrie 2018 episcopii catolici din România, de rit roman și de rit grec, în timpul ultimei vizite „ad limina Apostolorum”, au reînnoit, in corpore, invitația făcută Papei Francisc, cel de-al 266-lea urmaș al lui Petru, de a vizita România.

Text: Paroh – Mons. Ieronim IACOB

Episodul 2 Episodul 4 ⇒