Episodul 12 – Papa Silvestru – deciziile episcopilor de la Niceea sunt proclamate legi imperiale
Papa Silvestru (314-335) este cinstit ca sfânt, „la cumpăna dintre ani”, atât de catolici cât și de ortodocși. Românii îi dau o cinstire aparte acestui „episcop al Romei” căruia i-au dedicat și o frumoasă biserică ortodoxă în capitală.
Silvestru este papa primului Conciliu ecumenic, care a avut loc la Niceea, în anul 325 și la care a participat prin delegați. Cei 318 episcopi prezenți la Niceea au precizat că Fiul este „consubstanțial – de o ființă” cu Tatăl! Ca urmare a fost condamnat arianismul, care nu mărturisea consubstanțialitatea. De asemenea, conciliarii s-au ocupat de organizarea Bisericii. Au stabilit provinciile bisericești (pe structura celor imperiale), competențele în alegerea episcopilor, atribuțiile mitropolitului etc. Totodată s-a stabilit precedența unor scaune episcopale: Roma, Antiohia și Alexandria. Episcopului de Ierusalim, rămas fără turmă, i s-a recunoscut o precedență onorifică.
Din oportunism sau convingere, Constantin a ajutat Biserica. Marea problemă care s-a prefigurat la Niceea a fost aceea a dreptului asumat de puterea statală de a proclama, respectiv interzice, legi specific bisericești, după propriile interese.
De-a lungul timpului, nu de puține ori statul totalitar și-a depășit prerogativele și a adoptat (adoptă!) legi potrivnice Bisericii sau chiar de-a dreptul criminale. Astfel, la l octombrie 1948, sub masca „revenirii la ortodoxie”, putere bolșevic-comunistă instaurată în România a scos în afara legii Biserica Greco-Catolică (Unită cu Roma).
Text: Paroh – Mons. Ieronim IACOB