Episodul 11 – Papa Miltiade – prima danie și primele imixtiuni imperiale în viața Bisericii
Victorios la Podul Milvius, lângă Roma, împotriva rivalului Maxențiu (la 28 octombrie 312), împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate creștinismului, alături de celelalte religii și culte licite ale imperiului. Îndemnat probabil de mama sa, Sf. Elena, cezarul a dăruit papei Miltiade (310-314) terenul Lateranului din Roma ca loc de biserică, baptisteriu și reședință episcopală. De atunci, Bazilica „San Giovanni in Laterano” va fi catedrala episcopului Romei.
Dar, în același timp, Constantin cel Mare a suspendat sentințele date de Miltiade, împreună cu un „consilium” format din 17 episcopi romani, împotriva ereticilor donatiști. A deschis astfel calea conciliilor „imperiale”. Episcopul Romei nu a participat la niciunul dintre acestea (în primul mileniu!); și-a trimis doar reprezentanții sau, după caz, a acceptat hotărârile părinților conciliari.
A început astfel, cu împăratul Constantin și papa Miltiade, lunga și dificila căutare a echilibrului între „ceea ce este al lui Dumnezeu„ și „ceea ce este al cezarului”. În aceste perene tratative duse de Biserică cu puterile lumii, pe 22 septembrie 2018, Vaticanul a semnat cu China un „Acordul provizoriu pentru numirea episcopilor”. Documentul are menirea de a normaliza statutul dificil al catolicilor din această putere mondială.
Nu de puține ori, ieri ca și astăzi, darurile puterii civile făcute Bisericii s-au dovedit a fi „otrăvite”.
Text: Paroh – Mons. Ieronim IACOB