HISTORIA MAGISTRA VITAE
Se întâmpla acum 70 de ani, la 21 februarie 1951: Zi de sânge și de mare jale pentru catolicii din România
EXECUȚIA PĂRINTELUI DUMITRU SANDU-MATEI. Preot al Diecezei de Iaşi, Dumitru Sandu-Matei a fost arestat de Securitatea din București la 18 mai 1950, acuzat de spionaj şi înaltă trădare – într-un proces-farsă orchestrat de Securitate, cu scopul de a compromite Biserica Catolică din România, considerată opozantă a regimului comunist – condamnat la moarte la 23 octombrie 1950 şi executat prin împușcare.
ARESTAREA EPISCOPULUI IOSIF SCHUBERT. Mons. Iosif Schubert, „ordinarius substitutus” al Arhidiecezei de București, este arestat din reședința sa, Parohia Catedralei „Sfântul Iosif” din București, de poliţia politică. Va fi judecat în Procesul „grupului Pacha” (17 septembrie 1951) şi condamnat de Tribunalul militar București, secţia I, la detenție pe viață „pentru crima de înaltă trădare”. Va fi eliberat din închisoare la 4 august 1964, iar în 1969 va pleca în Germania, unde se va stinge din viaţă la 4 aprilie 1969.
PREOTUL IERONIM MENGES – „SUCCESOR”. După arestarea Mons. Schubert, rămâne la conducerea Arhidiecezei de Bucureşti (în secret!) Pr. Ieronim Menges. El fusese numit la 12 februarie 1951, de Episcopul Schubert, primul „succesor” la conducerea Arhidiecezei (în caz de arestare a sa). Episcopul Schubert îl numise al doilea „succesor” pe Pr. Matia Pozar, care va fi arestat înaintea lui Menges (deci fără a exercita efectiv oficiul). Pr. Ieronim Menges va conduce Arhidieceza până la 19 noiembrie 1952.