HISTORIA MAGISTRA VITAE – 2021.01.04

„ACORDUL MILENIULUI”: CATOLICII ȘI ORTODOCȘII „AVEM ÎMPREUNĂ TRADIȚIA BISERICII NEDESPĂRȚITE, CENTRATĂ PE TAINA EUHARISTIEI”
Pe 12 octombrie 2002 Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), au semnat în premieră o declarație comună care îndeamnă la unitatea creștinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un Suveran Pontif şi un Patriarh ortodox.
La punctul trei al acestei declarații, numită de presa de atunci și „Acordul Mileniului” se spune:
„3. Relațiile noastre trebuie să fie oglinda comuniunii adevărate și profunde în Hristos, comuniune care, fără să fie deplină, există deja intre noi. Recunoaștem, de fapt, cu bucurie că avem împreună tradiția Bisericii nedespărțite, centrată pe Taina Euharistiei, despre care dau mărturie sfinții pe care noi îi avem în comun în calendarele noastre. Pe de altă parte, numeroșii mărturisitori ai credinței în vremurile de opresiune și de persecuție din secolul ce s-a scurs, care au demonstrat fidelitatea lor față de Hristos, sunt un germen de speranță în dificultățile actuale. […].”

Slujba pontificală din Catedrala „San Pietro”, Roma, celebrată de Papa Ioan Paul al II-lea, la care a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist (13 octombrie 2002). La această Liturghie a fost mărturisit, împreună, Crezul niceno-constantinopolitan.