ICOANA MAICII DOMNULUI „DI CARAVAGGIO” DIN BISERICA ROMANO-CATOLICĂ SULINA
Sulina este filiala Parohiei Romano-Catolice Tulcea. Biserica Catolică din Sulina, cu hramul „Sfântul Nicolae”, cea mai veche construcție din oraș, a fost sfințită în anul 1863. Clădire de patrimoniu, biserica a suferit ample lucrări de renovare în anii 1931 și 2013.
În altarul bisericii se află icoana „făcătoare de minuni” a Maicii Domnului, la baza căreia este scris: „MIRACOLOSA IMMAGINE DELLA B[EATA] V[ERGINE] DI CARAVAGGIO” (ICOANA MIRACULOASĂ A SFINTEI FECIOARE DE LA CARAVAGGIO”)
foto: MIRACOLOSA IMMAGINE DELLA B[EATA] V[ERGINE] DI CARAVAGGI
Simpla traducere a inscripției ne arată că nu este vorba de un tablou pictat de marele pictor italian Caravaggio (Michelangelo Merisi, zis Caravaggio după locul nașterii), ci de o icoană – venerată în Sanctuarul „Sfânta Maria de la Izvor” – din localitatea Caravaggio, în Dieceza de Cremona, Provincia italiană Bergamo.
Sanctuarul marian din Caravaggio ia ființă în urma aparițiilor Maicii Domnului tinerei Giannetta la 26 mai 1432. Mesajul Sfintei Fecioare, prin Giannetta, către „toți și fiecare” este o invitați la post „cu pâine și apă, în onoarea Fiului meu” în zi de vineri și dedicarea unei jumătăți din ziua de sâmbătă rugăciunilor în cinstea Ei „pentru multele și marile favoruri obținute de la Fiul meu prin mijlocirea mea”.
După circa trei sute de ani, o dată cu aducerea unei copii a Icoanei de la Caravaggio la Montagnaga, Dieceza de Trento (Italia) și a unor fapte minunate petrecute la Montagnaga ia ființă Sanctuarul marian din această localitate (1730). Opinăm că devoțiunea „Sfânta Fecioară de la Caravaggio” a fost adusă la Sulina de către italienii catolici, cu origini în Montagnaga, angajați ai Comisiunii Europene a Dunării (1856-1939).
Icoana de la Sulina, cu înălțimea de c. 1,50 m și lățimea de c. 1 m este semnată de pictorul maghiar Diósy și a fost executată în anul 1886. Atrage atenția fundalul (un peisaj toscan!), ușor modificat față de icoanele de la Caravaggio și Montagnaga.
Sanctuare dedicate „Maicii Domnului de la Caravaggio” au apărut și în alte părți ale lumii, printre care cele de la Tisno (Croația) și Farroupilha (Brazilia).
La intrarea în România, de mai bine de 130 de ani, venind din Răsărit, călători de orice rasă, religie sau interes, care ne calcă pământul țării sunt întâmpinați de binecuvântarea „Maicii Domnului de la Caravaggio” cinstită în Sanctuarul Romano-Catolic (prea puțin cunoscut!) de la Sulina.
Va urma…
text: Pr. Iacob Ieronim